tiistai 22. tammikuuta 2019

Paluu Suomeen

Hej,

Suomessa taas. Fiilikseni ovat ristiriitaiset, sillä vaihto oli elämäni paras kokemus, mutta pidän elämästäni myös kotona Helsingissä. Oli ihana nähdä taas ystäviä ja perhettä täällä, mutta viimeisten "heippojen" sanominen vaihtokavereille oli vähän liiankin haikeaa. 

Vaihtosyksy oli tosiaan kaikkien aikojen paras kokemus, mutta samalla se oli elämäni rankin syksy. Koulu oli haastavampaa kuin missään muualla, ja kaiken lisäksi opetus oli englanniksi. Tiedän, että kurssien teemat olisivat olleet haastavia suomeksikin. Suoritin kaikki kurssini kuitenkin kunnialla läpi, joten voin olla ylpeä itsestäni! Kouluni alkoi täällä jo ennen kun palasin kotiin, joten pienintäkään taukoa en tässä välissä ehdi pitää. Toisaalta, opiskeluflow on jo vauhdissa, joten samalla voimalla voin jatkaa nyt täälläkin. 

Uppsalaan lähtevän tai sitä harkitsevan kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:


  • Asuntohakemus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti linkin saamisen jälkeen - suomalaisille ei välttämättä taata asuntoa. Itse sain ensiksi tiedon, että en kuulu asunnon saajien kiintiöön, mutta lopulta sain kämpän keskustasta. Jos asuntoa ei housing officen kautta saa, hyviä nettisivuja yksityisen asunnon löytämiseen ovat blocket.se sekä studentboet.se. Myös Facebookista löytyy ryhmiä. 
  • Vaikka syyslukukausi virallisesti alkaakin vasta syyskuun alussa, orientaatio-ohjelma saattaa alkaa jo 2vk ennen koulua. Kannattaa olla aktiivisesti mukana kaikessa - aktiviisuus tuo kavereita!
  • Nationit Uppsalassa saattavat hämmentää aluksi. Kaupungissa on siis 13 student nationia (osakuntaa), jotka ovat avoinna vain ja ainoastaan opiskelijoille. Nation-kortti edellyttää jäsenyyttä johonkin nationiin, ja tällä kortilla saa pääsyn kaikkiin nationeihin. Lisää infoa osoitteesta https://uppsalastudentbostad.com/nationsguiden & https://www.uu.se/en/admissions/student-life/the_student_nations/
  • Bileet ovat aina viikolla, ja lauantaisin mikään nation-klubi ei ole auki. Lemppariklubini oli Värmland perjantaisin, sekä Snerikes tiistaisin! 
  • Ruotsissa kaikki toimii ja kaupasta saa samoja tuotteita kuin Suomessa, joten pakkaamisen kanssa voi ottaa rennosti. Jos jotain unohtuu, saat sen varmasti myös Uppsalasta!
  • Sociology of Education-maisteriohjelman kurssit olivat todella haastavia, ja oletettu lähtötasokin on korkea. Jos valitset tämän ohjelman kursseja, kannattaa varautua satoihin ja satoihin luettaviin tutkimussivuihin ja kirjoihin - niihin menee aikaa. Kurssit on kuitenkin mahdollista suorittaa kunnialla, ja ne antoivat todella paljon perspektiiviä koulutuspoliittisiin kysymyksiin niin Ruotsissa kuin ympäri maailmaakin. 
  • Englannin osaamisella pärjää, mutta jos ruotsi vähänkin sujuu, sitä kannatata ehdottomasti käyttää! Ruotsalaiset usein vaihtavat kielen englantiin, jos huomaavat toisen puhuvan "huonoa ruotsia", mutta tällöin kannattaa vain pyytää heitä jatkamaan keskustelua ruotsiksi. Puhumalla oppii parhaiten!
  • Jos valitset Uppsalan vaihtokohteeksi, on se elämäsi paras päätös ;)

Jos luet tätä ja olet kiinnostunut hakemaan vaihtoon Uppsalaan, voit ottaa yhteyttä minuun (anni.virtapuro@helsinki.fi)! Kerron mielelläni lisää kokemuksistani ja elämästä Uppsalassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paluu Suomeen

Hej, Suomessa taas. Fiilikseni ovat ristiriitaiset, sillä vaihto oli elämäni paras kokemus, mutta pidän elämästäni myös kotona Helsingis...